Les infeccions dentals poden ser perjudicials durant l’embaràs tant per a la mare com per al nadó. És important comprendre els riscos associats amb les infeccions dentals i prendre mesures preventives per mantenir una salut bucal òptima durant aquest període crucial.
Riscos associats a les infeccions dentals durant el període de gestació
Durant l’embaràs, és important que la futura mare informi el seu professional sobre el seu estat abans de sotmetre’s a qualsevol tipus de medicació o tractament. Molts procediments i medicaments es veuen limitats en aquesta etapa o requereixen alternatives més suaus per evitar possibles riscs.
A més, durant l’embaràs, les dones tenen més probabilitat de desenvolupar problemes dentals com ara la gingivitis o les càries.
És fonamental tractar les infeccions de manera oportuna, una infecció dental no tractada pot tenir conseqüències negatives per a la mare i el nadó. En primer lloc, el dolor i la incomoditat associats amb les infeccions dentals poden afectar la qualitat de vida de la mare, dificultant l’alimentació i el son adequats. A més, els bacteris presents en una infecció dental poden ingressar al torrent sanguini i desencadenar respostes inflamatòries a tot el cos, cosa que pot augmentar el risc de complicacions durant l’embaràs, com a part prematur o baix pes en néixer.
Per què hi ha més predisposició a patir infeccions dentals durant l’embaràs?
Durant l’embaràs, el cos experimenta nombrosos canvis hormonals que poden augmentar el risc de desenvolupar problemes dentals. Les hormones com l’estrogen i la progesterona poden afectar els teixits de les genives, fent-los més propensos a la inflamació i la gingivitis. A més a més, l’augment del flux sanguini durant l’embaràs pot exacerbar qualsevol infecció dental existent.
Les infeccions dentals poden ser perjudicials durant l’embaràs: Com afecta una infecció dental el fetus o la mare?
Aquests són els riscos que poden estar associats a les malalties bucodentals, especialment les relacionades amb les genives:
- Miomes uterins.
- Hipertensió gestacional.
- Part prematur.
- Baix pes en néixer.
- Diabetis gestacional.
- Gingivitis.
Gingivitis
La gingivitis és una inflamació de les genives que es caracteritza per envermelliment i, en alguns casos, sagnat. Durant l’embaràs, l’augment del flux sanguini a causa dels nivells elevats d’estrogen i progesterona fa que aquesta condició sigui més comuna, especialment al tercer trimestre. Per aquesta raó, se’n diu gingivitis gestacional.
Encara que no és una malaltia greu en si mateixa, està relacionada amb els riscos esmentats anteriorment, per la qual cosa és important acudir al dentista com més aviat millor. A més, el tractament és senzill i efectiu, ja que consisteix en neteges bucodentals regulars i un seguiment adequat per prevenir complicacions més greus.
Si la gingivitis no es tracta a temps, pot empitjorar i esdevenir periodontitis, una malaltia irreversible. Aquesta patologia implica la progressiva destrucció dels teixits de suport de les dents, cosa que finalment condueix a la pèrdua de les peces dentals.
Càries
Així mateix, les càries i l’erosió dental són molt comunes durant l’embaràs. A causa d’un augment en l’acidesa de la boca, els bacteris presents ataquen la superfície de la dent (esmalt) i provoquen una desmineralització progressiva.
En aquests casos, es recorre als empastaments, un tractament no invasiu que no suposa cap risc per a la salut de la mare ni del fetus.
Consells per una bona higiene dental durant l’embarass
És fonamental que les dones embarassades mantinguin una bona higiene bucal i facin visites regulars al dentista per prevenir i tractar qualsevol problema dental. Aquí deixem alguns consells per mantenir una salut bucal òptima durant l’embaràs:
- Raspalla’t les dents almenys dues vegades al dia amb un raspall de cerres suaus i pasta dental amb fluor. El raspallat regular ajuda a eliminar la placa bacteriana i prevenir la formació de càries.
- Utilitza fil dental cada dia per netejar entre les dents i sota la línia de les genives. El fil dental ajuda a eliminar les restes daliments i la placa bacteriana en àrees de difícil accés per al raspall de dents.
- Esbandeix-te la boca amb esbandida bucal antibacterià després del raspallat i l’ús del fil dental. L’esbandida bucal ajuda a reduir els bacteris i refrescar l’alè.
- Mantingues una alimentació equilibrada i saludable. Limita el consum d’aliments ensucrats i begudes carbonatades, ja que poden augmentar el risc de càries.
- Evita fumar i beure alcohol durant l’embaràs, ja que ambdós hàbits poden tenir efectes negatius a la salut bucal i general.
- Programa visites regulars al dentista per a exàmens dentals i neteges professionals. Informa al teu dentista que estàs embarassada perquè pugui prendre les precaucions necessàries durant el tractament.