Tots, petits i grans, necessitem tenir cura de la nostra salut dental. I per això mateix, també hi ha especialistes en franges d’edat concretes dins de l’odontologia. Un exemple clar és l’odontopediatra, un professional que s’encarrega de vetllar per la salut dental dels més petits de la casa.
Quan fer la primera visita a l’Odontopediatra?
La pregunta més comuna és: Quan he de portar el meu fill al dentista?
En aquest article volem contestar aquesta i altres preguntes que rebem de manera contínua sobre una figura tan important com ho és l’odontopediatra.
A la Clinica dental Albiol a Vilanova i la Geltrú oferim un servei d’Odontopediatría professional, proper i de confiança.
Què és un Odontopediatra?
Un odontopediatra és un dentista que es dedica a la salut i desenvolupament bucodental dels nens des de la infància fins que són adolescents.
Aquests professionals compten amb l’experiència i la formació adequades per vetllar per la salut dental, les genives, la boca i el seu creixement al llarg d’aquesta etapa de la seva vida.
Quan fer la primera visita a l’odontopediatra?
A partir dels 6 mesos de vida aproximadament, els nens comencen a tenir les seves primeres dents: les conegudes dents de llet. És a l’edat dels 6 o 7 anys quan comencen a canviar aquestes dents per les dents definitives.
Si el nen o nena no tenen una cura dental correcta, és possible que les càries i altres malalties puguin causar complicacions que afectin la seva salut bucodental i el seu dia a dia. De fet, les càries a la primera infància són una cosa realment comuna. Segons les estadístiques 1 de cada 5 nens/es entre 5 i 11 anys, tenen càries sense tractar.
Amb tot això, es recomana acudir a l’odontopediatra des que comencen a sortir les primeres dents de llet, doncs aquestes ja han de netejar-se correctament. Tot i que igual d’importants és netejar la boca abans que comencin a sortir les primeres dents. Una dada que pot variar segons l’especialista consultat.
Quins problemes tracta un odontopediatra?
Hi ha un ampli ventall de problemes que aborda aquest tipus de professional. Des de les preocupacions d’uns pares que veuen com el seu fill se li retarda la dentició, fins al prognatisme mandibular o unes dents apinyades.
Maloclusió o dents desalineades
La maloclusió passa quan les dents del maxil·lar superior i inferior no aconsegueixen encaixar correctament, estant els maxil·lars tancats. Un problema que pot causar conseqüències no només per menjar sinó fins i tot per parlar i pel creixement corporal. Dolor al mastegar, lesions com mossegades o aftes, problemes a les genives per no poder realitzar una higiene dental acurada, són altres dels problemes associats a la maloclusió dental.
Càries dentals
Tot i que les dents de llet seran reemplaçades per les definitives, és important que la dent original estigui ben conservada. Un nen té més predisposició a tenir càries, a més de ser més susceptibles a tenir placa dental si no te bona cura de la boca i les dents des de l’inici, ja que la població de bactèries que habiten la boca i el pH de la cavitat oral es veuen alterades.
Aquesta falsa creença que no és important perquè les dents temporals han de caure, fa que de vegades la salut bucodental dels petits no es tingui en compte.
Problemes com la gingivitis o abscessos dentals poden passar també en nens. És per això que cal no només dotar el nen de l’educació bucodental adequada, sinó també portar-lo a revisions periòdiques per evitar problemes futurs.
Vols demanar més informació? Escriu-nos un WhatsApp!
Quins tractaments fan els dentistes pediàtrics?
Un odontopediatra o dentista infantil porta a terme tractaments de diversa índole com:
- Exàmens pediàtrics de prevenció amb neteges i flúor, així com consells de la dieta i la higiene.
- Assessorament sobre diferents hàbits com l’ús de xumet i biberons.
- Avaluació sobre problemes de maloclusió i tractament personalitzat.
- Tractament de càries, que afectin o no al nervi, i lesions que puguin ser-ne conseqüència.
- Diagnòstic d’afeccions orals que tenen relació amb malalties com la diabetis, l’asma o fins i tot el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat.
- Afeccions de les genives o associats com a úlceres, gingivitis o mucocels.
- Atenció en cas de fractures o lesions.
Com és el tracte amb el nen en una consulta d’odontopediatria?
Sabem que tractar amb nens en una consulta d’odontologia no és gens fàcil. Bates blanques, màscares i objectes de diversa grandària que amenacen d’entrar a la boca tot fent sorolls extranys. Tot això pot fer que el nen fugi espaordit.
Un odontopediatra no només es forma per tractar afeccions odontològiques infantils. En general, són professionals a qui el tracte amb els nens els resulta agradable i saben com fer que els més petits se sentin còmodes en un ambient que inicialment poden veure com a hostil.
A més, aquest tipus de professionals compta amb consultes especialment ambientades perquè els més petits se sentin com a casa. Un ambient amic.
Un odontopediatre és, per tant, una figura que ofereix una àmplia gamma d’opcions pel que fa a tractaments, a més d’experiència i formació per tenir cura de la salut bucodental infantil.
Amb tot això, volem animar-vos a vosaltres, pares o tutors de “petits adults” a acudir al vostre odontopediatra de confiança per no només tractar, sinó prevenir futures complicacions i assegurar la correcta salut dels més petits.
Odontopediatria a Vilanova i la Geltrú
Si necessites informació personalitzada sobre una primera visita del més petit o petita de la casa, consulta amb els nostres experts. Truca’ns!
