Què és una pròtesi dental?

La ciència ha avançat tant que qualsevol persona pot lluir una dentadura perfecta. Les pròtesis dentals són un bon exemple de com es pot aconseguir.

Aquest tipus de pròtesis són capaces de substituir una o diverses peces dentals de manera que, la persona, no només aconsegueixi una millor qualitat de vida, sinó també una millora en l’autoestima i seguretat. I és que, lluir unes dents boniques no és una cosa únicament funcional (que és molt important), també és important de cara a la pròpia imatge de la persona i millorar la seva autoestima.Són molts els tipus de pròtesis que existeixen, per això explicarem millor en què consisteixen i quin tipus s’utilitza en cada cas.

A la Clinica dental Albiol a Vilanova i la Geltrú oferim un servei de Pròtesi Dental professional, proper i de confiança. 

Què és una pròtesi dental?

Una pròtesi és un dispositiu fabricat artificialment dissenyat expressament per a cada pacient. D’aquesta manera, s’aconsegueix que el pacient pugui substituir una o diverses peces dentals recuperant-ne tant la funció com l’estètica.

Aquest tipus de pròtesis són dissenyades per protètics dentals segons les instruccions prefixades per l’odontòleg.

Els odontòlegs són els únics professionals que tenen els coneixements i qualificació per col·locar aquests aparells.

Normalment, les pròtesis són de materials com acrílic o la porcellana: materials que es caracteritzen per una resistència extraordinària.

protesi dental

Tipus de pròtesis

Segons on s’ubiquin dins de la boca i si són pròtesis fixes o pròtesis amovibles es poden classificar en:

Pròtesis amovibles

Són aquelles que el mateix pacient pot retirar per a la seva correcta higiene. Segons les peces mancants pot ser completa o parcial, és a dir, si es pot conservar alguna de les seves dents sanes, la pròtesi es fabrica respectant aquest espai perquè, un cop posada la pròtesi, quedi una dentadura completa.

Dins aquest tipus de pròtesi dental hi ha tres subtipus que es diferencien pel material amb el qual estan fabricades:

  • Pròtesis de resina, que es fabriquen amb el mateix material i és la geniva la que serveix de suport.
  • Pròtesis esquelètiques. Compta amb una estructura metàl·lica que es combina amb la resina i, tant a la geniva com a les dents properes mitjançant ganxos que atorguen pressió i fan de sustentació.
  • Pròtesis Valplast o Flexite. Aquest tipus de pròtesi està fabricat amb niló i resina termoplàstica. És una pròtesi molt flexible i fàcilment adaptable.

Pròtesis fixes

Les pròtesis fixes són aquelles on el pacient no pot treure-la per si mateix, ni tan sols per netejar-la. En aquest cas l’odontòleg serà l’única persona que ho pugui fer en cas que sigui necessari.

Aquestes pròtesis es posen de manera fixa a les dents adjacents on falten les dents o mitjançant implants que substitueixen les dents que s’han perdut. Això implica que aquestes dents s’han de sotmetre a un tallat previ per deixar un espai a la corona. Corona que després es col·locarà sobre aquestes.

Vull fer una consulta

Quins avantatges confereixen les pròtesis dentals?

Són molts els avantatges d’una pròtesi dental tant per restaurar dents perdudes com malmeses.

  1. El pacient pot tornar a menjar tota classe d’aliments millorant el seu procés digestiu. Una cosa realment important per a la seva pròpia salut general.
  2. Millora de l’autoestima en poder tornar a somriure sense por. Això fa que millori la qualitat de vida.
  3. Preveu el moviment de les dents. En recuperar les dents que falten, s’aconsegueix tancar l’espai que poden ocupar les dents contigües.
  4. Es millora la pronunciació o dicció de l’afectat, ja que els moviments mateixos de la llengua en parlar seran els naturals i correctes.
  5. Es facilita la neteja dental i es preveuen problemes relacionats amb l’acumulació de bactèries.

 Dentista Vilanova i la Geltrú

Quínes són les fases per posar una pròtesi dental?

Tot depèn del pacient i les seves necessitats. En cas de ser una pròtesi sobre implants, per exemple, cal un estudi molt més detallat. En qualsevol cas, tots ells es corresponen a una sèrie de fases generals:

1. Estudi i anàlis inicial

No importa com es col·loquin les pròtesis. El primer pas sempre serà fer un estudi de l’estat general de la boca del pacient. Aquest estudi és necessari per saber com és la salut bucodental i quins tipus de tractaments són més viables.

2. Preparació

Segons la pròtesi requerida, la preparació pot diferir. Si la pròtesi es col·loca sobre les dents, de vegades cal un tallat previ. En cas de col·locar una pròtesi sobre un implant, en primer lloc, sempre hi anirà la cirurgia.

3. Fase laboratori

En aquesta fase es prepara la pròtesi segons les instruccions de l’odontòleg que serà qui les col·loqui finalment. Aquest tipus de pròtesis es fabriquen a mida i s’encarreguen prèviament al laboratori.

4. Col·locació

Preparada i sanejada la boca, es col·loca la pròtesi. Aquesta fase depèn del tipus de pròtesis. També és important que en aquesta fase es doti el pacient de nocions correctes, tant de col·locació com a l’hora de retirar-la i sobre com netejar la pròtesi en cas que sigui amovible.

5. Manteniment

Perquè la pròtesi es mantingui, és important netejar-la i cuidar-la tant si és una pròtesi fixa com amovible. En cas de ser fixes, el professional haurà de fer una neteja rutinària.

Les pròtesis dentals han revolucionat el món de l’odontologia. No són elements nous, però les últimes novetats i les investigacions han pogut aconseguir que la majoria de pacients que busquen un nou somriure puguin veure el seu objectiu complert.

I és que, tornar a somriure és una sensació que s’enregistra a la ment per sempre.

 

Vols demanar més informació? Escriu-nos un WhatsApp!

Pròtesi Dental a Vilanova i la Geltrú

Si necessites informació personalitzada sobre una primera visita i fer un possible anàlisis previ, consulta amb els nostres experts. Truca’ns!

Clínica dental Albiol